Cykelhistoriska Föreningen - Reportage

 
 

Retro Ronde rapport

 
 
Jan Almkvist
 
 

Jag och hustrun packade våra cyklar, en Bianchi från 85 och en Crescent 92319 från 81, i de mjuka cykelväskorna från Chainreaction och begav oss medelst bil mot Arlanda i gryningen fredag den 12/6. Efter en problemfri flygtur till Brussel tog vi ett tåg från flygplatsen till Oudenaarde och därefter en buss till vårt bokade B&B som låg på bekvämt gångavstånd från torget där Retro Ronde har sin bas och där även Flandern Runt museet ligger.

Efter lite trassel med en bakväxel fick vi ihop cyklarna och kunde bege oss mot centrum för en middag i det fina vädret. På vägen kunde vi häpet konstatera att termometern visade 30 grader. Lördag morgon var inte lika varm men solen sken och temperaturen var behaglig. Jag och Mathias från Stockholm åkte en grupptur på morgonen till de legendariska backarna Paterberg och Koppenberg. Under turen råkade jag stöta på de 2 danska deltagarna och tidigare på morgonen hade jag träffat Antti från Finland som bodde på samma B&B som vi.

Retro Ronde

Paterberg dök upp helt plötsligt och lutade rejält redan från början. I med lägsta växeln men på något sätt kändes den inte lätt nog trots aningen modifierad (39-24) vis av tidigare erfarenheter. Som tur var är inte backen särskilt lång så det gick vägen ändå. Väl uppe serverades apelsinklyftor och sockerkaka innan det bar av mot Koppenberg som visade sig vara en värre utmaning, kullersten hela vägen och över 20% vissa partier. Stod upp och bände där det var som brantast med lätt hjulspinn och det är lätt att förstå problemen vid regnväder men nu var det torrt och fint så det gick även om farten var minimal.

Åter i Oudenaarde uppsökte vi en uteservering där vi kunde följa kriterieloppen på ett bekvämt sätt i solen med god mat och dryck. Tyvärr inträffade en vurpa i ett av heaten som krävde ambulanstransport men skadorna inskränkte sig tydligen till nyckelben och revbensbrott för en av de tävlande.

Retro Ronde

På Söndag var det så dags för "Retro Ronde" där jag och Mathias åkte 100km medan hustrun nöjde sig med 75. Starttiden var föredömliga 10.30 så någon stress var det inte. Startsignering som i riktiga tävlingar men där slutade likheterna. Även om det dröjde ett bra tag till första matstoppet så kom de tätt sedan. 5 kontroller på 100km där det serverades diverse godsaker inklusive glass och jordgubbar, mjölk och pepparkakor samt också lite belgisk öl och snaps för hågade. Allt ackompanjerat av livemusik i ett strålande väder. Lite jobbiga kullerstenspartier och några branta backar, bl.a Oude Kwaremont men generellt ganska lättcyklat och väldigt trevligt.

Retro Ronde

Överraskande många cyklade på riktigt gamla cyklar och stämningen var gemytlig, nästan helt utan tävlingshets. Vid mål blev det "retromacka" med en utsökt Kwaremont, bryggeriet var en av huvudsponsorerna. Efter lite dansuppvisning och utlottning av en fin Jaeghercykel var det dags att summera intrycken. Mycket trevligt arrangemang i ett cykelsporttokigt land. Anmälningsavgiften på 20euro är nästan löjligt låg jämfört med svenska motionslopp men även jämfört med s.k L'eroicalopp. Inte särskilt jobbigt heller jämfört med t.ex L'eroica i Italien vars längre distanser är rejält tuffa. Kan dock tänkas bli en helt annan utmaning vid regnväder på snorhala kullerstenar som mer är att likna vid slumpvis utkastade tegelstenar.

Reportage och foto: Jan Almkvist

http://www.retroronde.be/

 

< Tillbaka