Cykelhistoriska Föreningen - Reportage

 
 

IVCA Rally 2010

 
  Cycling at the IVCA Rally  
 

Årets IVCA hölls på Mön i Danmark 2 -5 juni. Arrangör var Dansk Veterancykel Klub, vars ordförande Brian Rosenberg slitit, gnott och planerat in i det sista. Om det var Brian som svingade sitt trollspö natten mellan den 1 och 2 juni, vet jag inte, men efter förra dagens och nattens hällregnande vaknade vi till en dag med strålande solsken - och vädret blev om möjligt ännu bättre för var dag.

Här var deltagare från New Zealand, Australien, Storbritannien, USA, Canada, Frankrike, Ungern, Belgien, Nederländerna, Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Norge, Irland, Sverige och så värdlandet Danmark, förstås. Onsdagen var inskrivningsdag, men redan på kvällen hölls Världsmästerskap för höghjulingar och Hobbyhorses. Imponerande att se "gamla gubbar" föra fram sina ekipage som vore de raketdrivna.

Andra dagen cyklades en tur till ön Nyord och de som led av en inneboende energi deltog i Century Ride, dvs cyklade 100 miles (Ca 160 km) eller kortare delar därav. Tjecken Ivan Krivanek lyckades slå sitt eget världsrekord på sin Hobbyhorse, genom att sparka sig fram på sin maskin 120 km - en i sanning imponerande sträcka.

På fredagen visade vi upp våra maskiner för elever och lärare på Hjertebjergs skola, ett mycket uppskattat inslag. Eleverna fick prova en del av cyklarna och fick också "cykla" på höghjulingar - naturligtvis med lite hjälp av de mera vana "Veltepetter"-ryttarna. Därefter cykling till Möns Klint, där bl a lunch och sevärdheter intogs.

Lördagens stora begivenhet var Costume Ride, där tidstypisk klädsel var anbefallt. 150 cyklister på allt från Boneshakers, Tricycles, Höghjulingar, en American Star - ja, säg det som inte fanns - utgjorde en imponerande syn. Vägen till Stege var kantad med glada mänskor, glada tillrop, tutande bilar med vinkande innehåll och fotoblixtar en masse. Att det sedan var veteranbilsutställning i Stege vara bara pricken över i.

På kvällen var det Gala-middag, där Brian Rosenberg blev avtackad och att arrangemanget var ovanligt lyckat märktes på de applådåskor han fick efter avtackningen. Tack för fyra fantastiska dagar!

Lars Erik Jonsson

 
 
+ + + + +
+ + + + +
 

Tillbaka